Battlestations BGG nyereményjáték

Battlestations

A Battlestations egy űrhajó-szimulátor társasjáték, szerepjáték elemekkel. Inkább Amerikában ismert, ott is egy kisebb réteg által, akik segítségével viszont egy teljes univerzum épült a játék köré. Én pár hónapja akadtam rá, amikor valami olyan játék után kutattam, ami az FTL számítógépes játék hangulatát idézné (sci-fi kedvelőknek csak ajánlani tudom). Meg is tetszett, de nem nagyon volt elérhető, és már akkor voltak pletykák, hogy tervben van egy új kiadás. Majd januárban hivatalosan is bejelentették, és Kickstarter kampányt is indítottak neki.

A játékban két szinten zajlanak a történések: van egy hexa alapú űrtérkép, ahol a hajók repkednek, és van egy külön moduláris pálya, ami a hajónk helyiségeit ábrázolja, és itt lépkedhetünk a bábunkkal, harcolhatunk a betolakodókkal, javítgathatjuk a sérült rendszereket, stb. A játék fél-kooperatív, a játékosok a legénység tagjait játsszák, egy kivétellel, aki az ellenségeket irányítja.

A szerepjáték oldala a játéknak a gondosan kidolgozott karakterfejlődésben rejlik. Alkalmi játékosoknak az is szórakoztató lehet, ha néha végigjátszanak egy-két küldetést, de az igaz élményt az adja, ha a karaktereket viszik tovább a játékosok küldetésről küldetésre. Eközben fejlesztik képességeiket, felszerelésüket, és beletanulnak a játék részleteibe, tehát nem zúdítja ránk a játék az első küldetéssel az összes szabályt. Amiért hálásak lehetünk, mert a teljes szabálykönyv egy vaskos, 300+ oldalas, igazi keménykötésű könyv. A rövidített verzió ennek a 10%-a: kb. 12 oldalon le vannak írva a legfontosabb szabályok, és kb. 8 bevezető küldetést is tartalmaz, amiket elvégezve már joggal nevezhetjük a többieket földi patkányoknak. 🙂 A 300+ oldal nagy része egyébként szintén küldetéseket rejt, köztük sikeres játéktervezők által tervezett különleges missziókkal.

Viszont nem csak a szabálykönyv miatt kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha meg szeretnénk szerezni a játékot, de a lassan több, mint 40 részletesen kidolgozott figura miatt is. Egyébként a teljes könyv helyett a rövidített változatot is lehet választani, de úgy se kevés az a $90, és ha már ennyit költ rá az ember, akkor még $35 már igazán nem számít, hogy teljes értékű legyen a játék. (Vagy mégis?) Akárhogy is, a nyereményjáték talán megkímél valakit egy nagy kiadástól, vagy valakinek egy olyan játékot tesz elérhetővé, amit nagyon szeretne, de nincs rá pénze.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

három + kettő =