The Opulent BGG nyereményjáték

The Opulent

A The Opulent az 1920-as évek Amerikájában játszódik, a szesztilalom alatt kell működtetni egy szórakozóhelyet. Ez egy asszimetrikus kooperatív játék 1-4 fő részére, ahol mindenkinek külön szerepe van – kidobó, csapos, zenész, menedzser -, de mind egy közös célért dolgoznak: hogy megkönnyítsék a vendégek pénztárcáját.

A játék kampány alapú, 10 scenario tartozik hozzá, melyek az évtized éveinek felelnek meg. Ezeket lehet egymásra épülve is játszani, és folyamatosan fejleszteni a bárt az évek során, de játszhatóak külön-külön is. Minden scenario meghatároz egy pénzösszeget, amit össze kell szedni, és lehetnek extra célok és speciális szabályok.

A játék egyedisége az asszimmetrikus szerepekben van. Minden játékos egy részét irányítja a szórakozóhelynek, annak saját szabályaival és feladataival. Kicsit mintha mindenki egy külön játékot játszana, de van interakció, lehet egymásnak segíteni, és a közös sikerhez mindenki teljesítményére szükség van. Hasonló mechanika az XCOM-ban található, de ott valós időben is kell végezni a feladatokat, így nehezebb a kommunikáció.

A vendégek először a kidobóval találkoznak, akinek az a feladata, hogy megfelelő ütemben engedje be őket. A túlzsúfolt bár sem jó, de a sorban állók türelme is véges. A várakozókat szórakoztatni kell, hogy ne távozzanak, ezt a színes dobókockákkal lehet megtenni egy push-your-luck mechanizmuson keresztül.

Akiket a kidobó beenged, azok a bárpulthoz kerülnek, ahol a csapos dolgozik. Az ő feladata, hogy az italkészletek rendben legyenek. Néha vizeznie kell az italokat, hogy pénzt spóroljon a bárnak, és figyelnie kell a hírességek gyors kiszolgálására. A koktélok keverése kockadobással történik, a készletek felügyelése pedig egy erőforrás-menedzsment mini-game.

zenész, pontosabban a zenekar szórakoztatja a vendégeket, így azok több időt töltenek, és több pénzt is költenek a bárban. A zenekar összehangolása szett-gyűjtögetős mechanikára épül: kártyákat kell húzni, amiken kották vannak, és a dalnak megfelelő tempójú kártyákat lehet kijátszani, vagy lehet dallamot játszani. Ez egy kicsit bonyolultabbnak hangzik, de néhány kör után biztos bele lehet jönni.

menedzser tartja kézben az egész klub működését. Egy kicsit mindenki más munkájába besegít: segít kezelni a türelmetlen sorban állókat, feltölti az italkészleteket és frissíti a zenészek dallistáját. Emellett saját feladatai is vannak, mint a VIP vendégekkel foglalkozni és figyeltetni a rendőröket, hogy időben értesüljenek a razziáról.

Akinek felkeltette az érdeklődését, az további infókat talál a játék Kickstarter oldalán, vagy elolvashatja a szabálykönyvet, és ha annyira nem is győzött meg a játék, hogy $45-t fizess érte, próbálj szerencsét a BGG nyereményjátékon. Sajnos csak egy példányt sorsolnak ki, valamint CoolStuffInc kuponokat, ahonnan viszont, ha jól láttam nem szállítanak hazánkba. Viszont a KS pledge ingyenes szállítással és 30 napos pénz-visszafizetési garanciával van meghirdetve.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

4 × kettő =