Heart of Crown BGG nyereményjáték

Heart of Crown

Az uralkodó hirtelen jött halála után a 7 hercegnő verseng a trónért. Ez az alapsztorija a Heart of Crown nevű játéknak. A játékosok egy-egy hercegnőt választanak, akit megpróbálnak a trónra juttatni. Mindezt egy pakliépítős mechanizmust használva kell megtenni.

A Japanime Games egy amerikai játékkiadó, és ahogy a névből kitalálható, japán, anime stílusú játékok angol nyelvű kiadásával foglalkozik. Legnépszerűbb játékuk a számos kiegészítőt megért Krosmaster: Arena, de a pakliépítős játékok terén sem kezdők, Tanto Cuore nevű, szintén sikeres játékuk is ezt a mechanizmust használja.

De nézzük, miben is más ez, mint a többi pakliépítős játék. Néhány ilyen játékban a játék elejétől végéig ugyanazok a típusú kártyák vehetőek meg, pl. ilyen a Dominion és a Thunderstone. Aztán vannak az Ascension-féle játékok, ahol folyamatosan változik a piac. Ebben a játékban ötvözték ezt a két típust, és van egy állandó piac, meg egy változó piac. Talán már ez sem számít újdonságnak, de hozzá kell tenni, hogy ez a játék eredetileg 2011-ben jelent meg Japánban, és nagyon sikeres is volt, de csak most karolta fel a Japanime Games, hogy szélesebb körben is elérhetővé tegye.

Az igazán egyedi ötlet a játékban végjátékot jelentő koronázás. Először egy hercegnő kártyát kell megszerezni, ezzel elkötelezed magad egy trónkövetelő mellett, aki különleges képességeivel segíti munkád. Aztán támogatás pontokat kell szerezni, amíg el nem érsz 20 pontot. Ekkor bejelentheted, hogy koronázni szeretnél: ha a következő körödig senki más nem jelenti be koronázási szándékát (ehhez ugye nekik is 20 pont kell), és ég mindig legalább 20 pontod van (ezt ugyanis az ellenfelek csökkenthetik), akkor győztél. Ha mások is bejelentették, hogy koronáznának, akkor ezek között a játékosok között folytatódik a harc, amíg valaki el nem ér 30 pontot, és ezzel azonnal megnyeri a játékot. Ez a mechanika elég izgalmas végjátékhoz vezethet. Bár meg van a veszélye, hogy királycsinálássá fajul, ezt megpróbálták kiküszöbölni azzal, hogy az esélytelenek kiesnek a versengésből, mert nem tudják bejelenteni koronázási igényüket.

Egy másik érdekes mechanika, ahogy a játékos elé lerakott lapok működnek. Ez a terület a birodalom, amit azután lehet építgetni, hogy elköteleztük magunkat egy hercegnő mellett. Amellett, hogy ide kell gyűjteni a támogatási pontot érő földeket, azokon el lehet raktározni akció kártyákat is, ezzel előkészítve egy későbbi kombinációt. A kombinációkat pedig a kártyák láncolása teszi érdekessé. Ez azt jelenti, hogy nem játszhatsz ki csak úgy akármennyi kártyát a kezedből, hogy vásárolj velük, meg végrehajtsd az akciójukat, hanem láncolni kell őket. A kártyák szélein lehetnek nyilak, amik lehetővé teszik ezt. Az első kártya után úgy tehetsz le további lapokat, hogy ezeket a nyilakat folytatod. Ha egy kártyán több nyíl van, akkor elágaztathatod, ha nincs nyíl, akkor azt a láncot nem folytathatod, stb.

A hercegnők képességei is feldobják a játékot, mindegyik más stratégiát segít elő, és a játékosok maguk választhatnak közülük. Ugyanúgy kell megvenni a hercegnő kártyát, mint bármely másikat a piacról, de ezt csak egyszer lehet megtenni. És vigyázni kell, nehogy valaki más vigye el előlünk a hőn áhított nőszemélyt.

Szóval azért nem csupán egy sokadik pakliépítős játékról van szó, hanem olyan egyedi mechanizmusok vannak benne, ami miatt lehet, hogy valakinek jobban bejön, mint bármelyik másik. Úgyhogy aki szeretni a pakliépítést, annak érdekes, új dolgokat mutathat ez a játék is. Külön jó, ha az illető szereti az animét, mangát és a japán kultúrát. Aki még nem ismeri a pakliépítős mechanizmust, az lehet jobban jár, ha előbb kipróbál egy olcsóbb Dominiont, amiben 500 kártya van, míg a Heart of Crown alapdobozában 300 db. A alapjáték ára Kickstarteren nem túl drága, $50 + $10 szállítási díj, de aki hajlandó többet költeni, annak számos lehetősége van: rögtön meg lehet rendelni az első két kieget, a PC verziót, playmateket, kártyavédőket, fém tokeneket, és még sok mindent, csak győzze az ember pénztárcája. A BGG nyereményjátékon is a 4 alapcsomag egyikét lehet megnyerni, ami legrosszabb esetben csak egy playmat, ami a játék nélkül nem sokat ér, de a legszerencsésebb nyertes fém tokenekkkel és kártyavédőkkel villoghat majd a többieknek.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

16 + 6 =