Overlords of Infamy BGG nyereményjáték

Overlords of Infamy

Az Overlords of Infamy az Obscure Reference Games első játéka, és a Kickstarter kampányuk egész jól áll. Ahogy az a címben is szerepel, a játék gonosz uralkodókról szól, akiket a játékosok alakítanak. Ez azért nem teljesen új ötlet, pl. a Lords of Waterdeep is erre épül, de még nem sok játék dolgozta fel ezt a témát, így sok mindent ki lehet belőle hozni.

Azért a játékmotor már jobban eltér a Waterdeeptől, kevesebb szerepet kap a munkáslehelyezés, és többet a lapkalerakás. Viszont azt elismerik, hogy inspirációul szolgált ez a játék is. Itt is gyakorlatilag küldetéseket kell teljesíteni erőforrások gyűjtésével, csak itt Nefarious Plotnak hívják a Questet.

Az erőforrásokat a saját birodalmunkra lerakott térképlapkákról tudjuk betakarítani. Ehhez egy szolgát kell rátenni, ami megfelel a munkáslehelyezésnek. Ami érdekes, hogy a szolgákat is hasonló módon tudjuk “termelni”, és hogy nem térnek vissza maguktól a körünk végén, hanem egy későbbi körben egy akcióért hívhatunk vissza egy szolgát. Egy körben pedig összesen 3 akciónk van, majd jön a következő játékos köre.

Azért nem ölték ki az interakciót a saját birodalmakkal, ugyanis akik a határokig terjeszkednek, azok egymásnál tudnak kémkedni, ami a gonoszsági szinttől függően a másik küldetésének meglesésétől, a másik birodalmában való betakarításon, lopáson és szabotázson át, az ellenség szolgájának megöléséig terjed. A másik interakciót a közös ellenség, a bátor hős jelenti, aki szembeszáll az uralkodókkal, és akadályozza gonosz terveiket. A bábuját körünk elején mozgathatjuk, ha az előző játékos kellően sok galibát okozott a világban, és a segítségével megölhetünk ellenséges szolgákat, lophatunk erőforrásokat, lerombolhatunk területeket, és más gonosz dolgokat művelhetünk a többi gonosszal, természetesen csakis a közjó érdekében. 😉

Vannak még globális események, amik a világ reakciói a gonosz tettekre és a földek kizsákmányolására. Továbbá ereklyéket lehet szerezni, amik segítik a világuralomra való törekvésünket.

Az előrendelés nem olcsó, de nem is vészesen drága: $76 egy példányért, vagy art bookkal együtt $90, de 3-an összefogva már csak $61/$73 darabja. A tartalomra nem lehet panasz, a dobozban bőven vannak lapkák, kártyák, fa erőforrás tokenek és meeple-ök. A tematika nagyon hangulatos, sok a humoros szöveg, és a grafika sem rossz, de azon van még mit javítani, ezt tervezik is, erre is gyűjtik a pénzt.

Ami gyengesége lehet a játéknak, az a játékmotor. Elolvasva a szabályokat, engem nem győzött meg, hogy jobb, mint a Lords of Waterdeep, de hogy ezt el lehessen dönteni, ahhoz ki kéne próbálni a játékot. Szerencsére erre is van lehetőség, ezúttal nem print’n’play formában, hanem a Tabletopia platform segítségével. Lehet csinálni asztalt 2 vagy 4 játékos, illetve 3 játékos részére.

Ha van kedvetek, szervezhetünk egy közös játékalkalmat, ahol együtt próbáljuk ki a játékot. Akit érdekelne egy ilyen lehetőség, jelezze kommentben! A hosszú hétvégére (a hozzászóláskor megadott email címen keresztül) egyeztetünk egy időpontot, amikor játszhatunk. Addig mindenki át tudja nézni a szabályokat (érdemes a Quick Start Guide-dal kezdeni, aztán a teljes szabályzatot elolvasni, játék közben pedig segít a referencia lap). Játék közben pedig Skype, Hangouts vagy Teamspeak segítségével tudunk majd beszélgetni.

A BGG nyereményjátékot itt találjátok, sok szerencsét hozzá!

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

egy × 2 =