Knit Wit BGG nyereményjáték

Knit Wit

Úgy látszik most menő szójátékot tervezni, előbb Vlaada Chvátil jött a Codenames-szel (magyar kiadásban Fedőnevek), és most itt van Matt Leacock, a Pandemic és a Forbidden Island / Desert tervezője a Knit Wit-tel.

A dobozban vannak orsók, fonalak, gombok és ruhacsipeszek, de nem kötögetni kell a játékban, hanem egy egyszerű szójátékról van szó. A fonal karikákkal Venn-diagramot kell csinálni, az orsókat pedig a diagram egy-egy részhalmazába tenni. A fonalakhoz a csipeszekkel egy-egy kifejezés cetlit is rögzíteni kell. Miután így kialakult a diagram, minden orsóhoz mindenki kitalál egy szót, amire illik az összes kifejezés, aminek a metszetében szerepel. Ezeket le kell írni, majd összehasonlítani, és amiket többen írtak, azokat kihúzni, a maradékért pedig annyi pont jár, ahány halmaz metszetében van az adott orsó.

A játékosok feladata és a pontozás nagyon hasonlít az ország-város játékra, de a 114 cetli nagyobb újrajátszhatóságot ad, nem mindig ugyanazokhoz a kategóriákhoz kell szót találni, ráadásul a halmazok metszeteivel még tovább nő a lehetséges kombinációk száma és egyben a kihívás mértéke is. A gyorsaság is számít, aki előbb végez a szavak kitalálásával, az viheti el a több pontot érő gombot.

A Codenames-szel összehasonlítva itt mindenkinek kell szót kitalálnia, nem csak a csapatvezetőknek, viszont nincs benne az a fajta találgatás, asszociációs játék, hogy akkor most mire is gondolhatott a költő kémvezér? Itt inkább a szókincsen és a kreatív gondolkodáson van a hangsúly. Valakinek ez fog jobban bejönni, valakinek a másik.

Bár a játékot házilag is el lehet készíteni, az orsók bármivel helyettesíthetők, a halmazokat pedig papírra is lehet rajzolni, azért elég hangulatos a kivitelezés. Gondolom ahogy a Fedőnevek, ennek is megjelenik majd a magyar kiadása, csak a cetliket kell lefordítani. Akinek viszont jó az angol is (az angol szókincsbővítés is hasznos), az szerencsét próbálhat a BGG nyereményjátékán.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

2 × 1 =