Előrendelhető a 51st State: Master Set

51st state master set

Ignacy Trzewiczek egy lengyel játéktervező. Legismertebb játékai a Stronghold, a Robinson Crusoe és a magyarul Birodalmi Telepesek címmel megjelent Imperial Settlers. Valamint a 51st State, ami tekinthető a Birodalmi Telepesek előzményének is, hiszen nagyjából ugyanaz a játékmotor, csak más a tematika: történelmi civilizációk helyett egy Mad Max-szerű poszt-apokaliptikus világban kell túlélni a közösségünkkel.

Ráadásul a Telepesek nem is az első átdolgozása a 2010-ben megjelent 51st State-nek. Rögtön egy évre rá megjelent a The New Era, ami kiegészítőként együtt is játszható az eredetivel, de önállóan is lehet vele játszani. A később megjelent Winter kiegészítőt pedig tetszőlegesen lehet kombinálni bármelyik alapjátékkal külön-külön vagy együtt a hármat. A New Era kiadásban több a játékos interakció, a lehetőség egymás megtámadására, hátráltatására, míg az eredeti játék kicsit békésebb fejlesztgetést tesz lehetővé. A Winter kiegészítővel pedig a szépen felfejlesztett közösségünkkel át kell vészelni a kemény telet, amikor kevesebb lehetőség van az erőforrások termelésére.

Birodalmi Telepesek

Aki nem ismerné sem a Birodalmi Telepeseket, sem a 51st State játékok valamelyikét, annak röviden annyit, hogy ezek tablóépítős erőforrás-menedzselős játékok. Minden kör elején draftolni kell épület ill. helyszín kártyákat, amiket aztán az akció fázisban vagy megépíthetünk, hogy termeljenek vagy képességet és győzelmi pontokat biztosítsanak, vagy kereskedelmet folytatunk vele, hogy körönként kapjunk érte erőforrást, vagy leromboljuk, hogy azonnal erőforrást nyerjünk ki belőle. Részletesebb ismertetőért ajánlom a JEM magazin cikkét és az IGN Hungary videóját a Birodalmi Telepesekről, vagy a MATE oldalán lévő ismertetőt a 51st State-ről.

A Master Setben benne lesz az alap 51st State 88 kártyája, és két kiegészítőként a New Era és a Winter 50-50 kártyával. A két kiegészítő közül viszont egyszerre egyet lehet használni. Az összes kártya új, letisztultabb dizájn kap, a Telepesekhez hasonló elrendezésűek lesznek, és szöveget is kapnak a könnyebb érthetőség érdekében. Az előrendelés a PortalGames kiadó honlapján érhető el, $50 + $10 szállítás, és kb. nyár elejére várható a doboz érkezése. Érdekes, hogy nem a Kickstarter mellett döntöttek, mint más kiadók hasonló Big Box újrakiadások esetén, de igazából érthető is. Így nem kell jutalékot fizetniük a Kickstarternek, és a hír úgyis eljut a játék iránt érdeklődőkhöz. Attól nem kell félniük, hogy nem jön össze annyi rendelés, hogy ne érje meg a kiadás, meg úgyis többet nyomnak, hiszen ezekből még a boltok polcaira is kell jutnia. A stretch goalokat is megoldották házon belül, ugyanúgy vannak szintek az előrendelések összegének függvényében, amikkel extra dolgok kerülhetnek az előrendelt dobozokba, amiket más esetben KS-exclusive verziónak hívnának, de így is ugyanaz a lényeg.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

19 − tizenegy =