Escape the Room: Mystery at the Stargazer’s Manor

Escape the Room

Az elmúlt években elég nagy divat lett a szabadulós játékokból. Nem csoda, kiváló csapatépítő program cégeknek, és közben jó szórakozás is. Nekem még nem volt szerencsém kipróbálni, de ez is tervben van.

Tulajdonképpen a szabadulós játékok is társasjátékok, csak nem dobozban lehet őket megvenni, hanem egy-egy játékalkalomért, mint szolgáltatásért kell fizetni. Ez a rendszer jó is így, hiszen egy alkalom után ugyanazt a rejtélyt megoldani már nem nagy szórakozás. Így ezeket nem is lenne érdemes otthonra beszerezni.

A Thinkfun viszont úgy döntött, hogy miért ne? A kiadó főként az egyszemélyes logikai játékairól híres, melyek egyre nehezedő feladványokat tartalmaznak, és a honlapjukon ki is lehet őket próbálni. Nos, a szabadulós játékokban is a feladvány megoldása a lényeg, ami sokszor logikai következtetést, dedukciót igényel. A dedukciós játékok pedig nem számítanak újdonságnak a társasjátékok terén, a Cluedót talán mindenki ismeri, de van rengeteg többé-kevésbé ismert dedukciós társasjáték.

Az egyik csoportja a dedukciós játékoknak akárhányszor újrajátszható. Ilyen a Cluedo is: minden játékban véletlenszerűen kerül kiválasztásra a tettes, a helyszín és a fegyver. A másik csoportban fix rejtvények vannak, így aki már ismeri a megoldást, annak nem jelent kihívást az újbóli megoldás. Cserébe kifinomultabb feladatot kell megoldani, és azért az ilyen játékokba több küldetést tesznek, hogy azok végigjátszása is elegendő játékidőt biztosítson.

Az Escape the Room: Mystery at the Stargazer’s Manor a második csoportba tartozik, 5 küldetést tartalmaz. A játékokból pedig egy szériát terveznek, melyben hasonló, önállóan játszható szabadulós játékok lesznek, csak más tematikával. Az első rész egy 19. századi csillagász villájában játszódik. A tudós megőrült, mikor meghalt a felesége, elzárkózott a külvilágtól és titokzatos kísérletekbe kezdett. Így a játékosok számíthatnak tudományos fejtörőkre, steampunk puzzle-őkre és természetfeletti rejtélyekre.

A játékot akár 8-an is lehet játszani, melyek közül egy fő a mesélő, de ő is részt vesz a rejtvény megoldásában, nem ismeri előre a megoldást. Jelenleg Amazonról lehet megrendelni a játékot $22-ért, de talán hazánkban is elérhető lesz majd, ha nem is magyarul, mert sokszor nehéz lefordítani a többértelmű nyomokat vagy egy szó betűire utaló nyomokat. Addig is érdemes megpróbálni a BGG nyereményjátékát, ahol 5 példányt sorsolnak ki a teszt kitöltői között.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

öt + tizenöt =