Santorini

Santorini

A Santorini nevű játékot már több, mint 30 éve fejleszti egy matematika tanár, Dr. Gordon Hamilton. Az ötletét most felkarolta a Roxley Games, és egy igazán elbűvölő grafikával ruházták fel a Steampunk Rally és Super Motherload játékaik grafikáját is készítő művészpáros segítségével. A cuki gyerek istenekkel nyilván a fiatalabb korosztályt célozták meg, amit az ígért 30 másodperces betanulási idő is támogat, de a játékmenet a komoly stratégiákat kedvelőket is rabul ejtheti. A kampányvideó előtt pedig le a kalappal!

A szabályok tényleg egyszerűek: lépj egyet és építs egyet; az nyer, aki előbb tud fellépni a 3. szintre. Na jó, még van egy-két szabály a lépésre: a két bábud közül az egyikkel kell lépned egy szomszédos mezőre, akár átlósan is, viszont legfeljebb egy szintet léphetsz felfelé, lefelé akármennyit lehet. Építeni pedig az érkezési mezővel szomszédosan lehet (és kell is), csak oda, ahol nem áll senki, és ha 4. szintet építesz, oda kupolát tegyél, jelezve, hogy arra a mezőre már nem lehet lépni és építeni. Ugye, hogy elég volt 30 másodperc?

De hogy ne legyen unalmas az 5. meccs után, van rengeteg isten kártya, amik különleges képességet adnak a játékosoknak. Ezeket a játék elején kell kiválasztani vagy véletlenszerűen kihúzni, megbeszélni, hogy milyen képességet adnak (asszem ez az 5 másodperc még belefér), és azzal játszani végig a meccset. A visszavágóra meg lehet új karaktereket választani. A több, mint 30 isten kártya 1000-nél is több kombinációt tesz lehetővé, amihez még hozzá jön a játékban rejlő stratégiai lehetőségek.

Sajnos a kanadai cégtől Európába drága a szállítás, pedig a 65 kanadai dollár nagyon jó ár a sok 3D-s építőelemért és a 7 részletes figuráért, de a szállítási díj csökkentéséért érdemes páran összeállni egy közös rendelésre. A Társasjáték Facebook csoportban már összeállt egy 5-ös csomag, de van még idő toborozni. És érdemes megpróbálkozni a BGG nyereményjátékával is, ahol 5 példányt sorsolnak ki.

Van PNP verzió is, ha valaki saját kézzel gyártaná le a játékot. Én gondoltam rá, hogy a Torres toronyelemeit felhasználva megcsinálom (és nem nekem jutott eszembe először). Figurának akármi megteszi, pledge-elem a PNP-t kb. 2000 Ft-ért (ennyit megérdemelnek a tervezők), kinyomtattatom vastag papírra a kártyákat, és 3000-ből van egy pofás kis játékom. Az építőelemekhez lehet mást is használni, ami nem esik szét, ha egymásra tesszük őket. Ha a társasjátékoknál maradunk, akkor ott van még az Arkadia, amiben a Torreshez hasonló elemek vannak, de egy Betűtorony vagy Quirkle is megteszi. Valaki Legóból csinált magának egyet, és igazából csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek: gyufásdoboz, sörös doboz, fa építőkocka, iPhone, féltégla, aranyrög, stb.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.

tizenhét − 14 =